Gruppeterapi

Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP

Gruppeterapi – du er ikke alene

Gruppeterapi er et gruppeforløb hos en psykoterapeut, hvor en mindre gruppe mennesker mødes for at arbejde med sig selv og hinanden i fællesskab. Gruppeterapi er en særlig oplevelse, hvor du får muligheden for at spejle dig i andres erfaringer, og hvor du opdager, at du ikke er alene om dine udfordringer. Der opstår ofte en tæt forbindelse og dyb forståelse i gruppen, fordi vi genkender os selv i hinandens historier. Med min viden og værktøjer guider jeg samtalen, og du vil opleve, hvordan det at dele og lytte kan have en helende effekt i sig selv.

Hvad får du ud af gruppeterapi?

  • Fællesskab og støtte
    Du er en del af en gruppe, hvor du bliver mødt med forståelse og respekt, og fællesskabet lindrer følelsen af at stå alene med din problematik.
  • Spejling og indsigt
    Ved at høre andres historier får du nye perspektiver på dine egne udfordringer, hvilket igen giver dig en dybere selvforståelse.
  • Træning i relationer
    Gruppeterapi giver dig mulighed for at eksperimentere med nye måder at være i kontakt med andre på. Det styrker din kommunikation og grænsesætning.
  • Personlig udvikling
    Når du taler åbent og ærligt og føler dig set og hørt af andre, vokser din selvtillid og dit mod til at stå ved dig selv.

Hvordan foregår terapi i grupper?

Gruppen består af 4-8 deltagere, og vi mødes regelmæssigt i mine lokaler i Søborg. I gruppeterapi arbejder vi med både samtale og øvelser, der hjælper os med at forstå os selv og hinanden bedre. Vi starter hver session med en lille øvelse, som hjælper os med at lande i rummet og være til stede. Derefter har vi en samtalerunde, hvor hver deltager kan dele det, der fylder. Nogle gange arbejder vi med specifikke temaer, andre gange lader vi gruppen selv forme samtalen.

Det vigtigste i gruppeterapi er, at du kan være dig selv – med alt det, du rummer. Sammen skaber vi et trygt fællesskab, hvor du kan dele dine tanker og følelser uden frygt for at blive dømt. Det er et rum fyldt med indsigt, støtte og potentiale for vækst.

Hvordan adskiller gruppeterapi sig fra individuel terapi?

Når der opstår udfordringer i relationerne til andre mennesker, er det ofte, fordi vi ikke tør vise, hvem vi er. Uhensigtsmæssige oplevelser i vores tidlige relationer gør, at vi udvikler beskyttelsesstrategier. De strategier aktiveres så i vores nutidige relationer, ofte uden at vi er klar over det. I gruppeterapi har du mulighed for at undersøge strategierne og finde nye, hensigtsmæssige måder at være i dine relationer på.

Gruppeterapien giver dig konstruktivt modspil, men også en masse samspil, så du kan øve dig i at stå ved dig selv. Samtidig finder du ud af, at andre også oplever vanskeligheder på deres vej, og det kan lindre en følelsesmæssig ensomhed.

I gruppeterapi arbejder vi i et fællesskab, hvor du kan spejle dig i andres oplevelser og lære gennem interaktion. Individuel terapi fokuserer derimod udelukkende på din personlige proces.

Skal jeg dele personlige oplevelser i gruppeterapi?

Idéen om at dele sine tanker og følelser foran andre kan virke overvældende. Men i gruppeterapien deler du kun det, du føler dig tryg ved.

Der er noget særligt ved at sidde sammen med mennesker, som også gennemgår en forandring, der kan være svær. Vi kan som individer godt nogle gange føle, at vi er de eneste, der kæmper med tristhed, forvirring, fastlåsthed, skam eller lignende. I gruppen går det op for dig, at det bestemt ikke er tilfældet.

Du vil også opdage, at andre kan have svært ved at sætte grænser, vise sårbarhed og kommunikere deres behov tydeligt. Du finder ud af, hvor menneskeligt det faktisk er at holde sig selv tilbage, frem for at gå efter sin længsel og lyst.

Genkendelsen er livsbekræftende og overraskende befriende. Måske hører du en anden deltager beskrive en følelse med ord, du selv har haft svært ved at finde. Eller måske berører en andens historie noget, du troede, at kun du oplevede. Når du kan relatere til andre mennesker på et dybere, mere personligt plan, føler du dig mødt og favnet. Du bliver bedre til at rumme dig selv og være glad i det liv, du lever.

Hvordan ved jeg, om gruppeterapi er noget for mig?

Hvis du ønsker at arbejde med dig selv i et støttende fællesskab, kan gruppeterapi være en god mulighed. Vil du hellere arbejde i enerum med mig, er individuel terapi en bedre løsning.

Er du nysgerrig på, om psykoterapi i en gruppe kunne være noget for dig? Kontakt mig, og lad os tage en uforpligtende snak om, hvordan det kunne passe ind i din proces.

Jeg opretter løbende grupper med forskellig fokus. Gruppen opstartes, når der er nok deltagere. Når du kontakter mig, må du meget gerne fortælle lidt om, hvad du ønsker at udforske i gruppeterapien.[/vc_column_text]

Ofte stillede spørgsmål

I gruppeterapi kan du sammen med andre undersøge de ting, du finder udfordrende i dit daglige liv. Grupperummet kan også være et sted, hvor du sammen med andre kan øve dig i det, som kan være udfordrende. Det kan være grænsesætning, give autentisk udtryk for det, du længtes efter og meget andet. Samtidig vil du modtage værdifulde tilbagemeldinger, afstemninger, indsigt og støtte fra de andre deltagere. Gruppeterapi er for mange en stor støtte til personlige vækst og selvforståelse.

Vores session starter ofte med en nærværsøvelse, efterfulgt af en runde, hvor hver deltager får mulighed for at dele aktuelle temaer. Dagens tema kan enten opstå organisk fra rundens delinger, eller jeg kan have forberedt et specifikt emne på forhånd. Vi vil arbejde med samtaler, øvelser, refleksioner og den dynamik, der naturligt opstår i gruppen.

Typisk vil der være mellem 4-8 deltagere i en gruppe, afhængigt af det specifikke tema for forløbet. Jeg afholder både åbne og lukkede gruppeforløb. I åbne gruppeforløb kan deltagerne skifte undervejs i forløbet, hvorimod det vil være samme deltagere fra start til slut i de lukkede grupper.

Hvis du er interesseret i at deltage eller har forslag til et bestemt tema for en ny gruppe, er du meget velkommen til at kontakte mig direkte. Så vil jeg se om det kan passe med en eksisterende gruppe – alternativt forsøger jeg at finde deltagere med samme tema til en ny gruppe. Jeg ser frem til at hjælpe og støtte dig på din rejse.