Selvudfoldelse

Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP

Når du af forskellige årsager ikke lever et autentisk liv i balance med, hvem du er, holder du vigtige dele af dig selv tilbage. Du lever ikke i overensstemmelse med dit sande jeg. Og det er et liv fyldt med begrænsninger.

En bestemt måde at være på

Det kan være, du har lært, at du skal opføre dig på en bestemt måde for at blive accepteret af dine omgivelser. Er du den, der yder eller oversamarbejder for at føle dig god nok? Måske har du lært, at bestemte følelser skal gemmes væk. Og nu tror du ikke, det er okay at være vred eller ked af det. Du kan måske slet ikke være det?

Hvis du er mere optaget af andres meninger, behov og følelser, end du er af dine egne, mister du efterhånden kontakten med dig selv. Det kan føre til selvkritik, præstationsangst, perfektionisme eller et stort behov for kontrol. Du trækker dig fra andre mennesker, og du har svært ved at håndtere de forhold, du har til dem. Du følger ikke dine lyster – tværtimod har du svært ved at sige fra.

Alt i alt ikke nogen rar måde at leve på. Heldigvis kan du få støtte til at ændre retning.

Vær den, du er

Terapien handler om at finde ind til dine egne værdier. Dem, du står for. Så du kan leve efter dem og acceptere, at du er den, du er. Vi skal arbejde på at gøre destruktive tanker og mønstre tydelige, som var de lænken og kuglen om din ankel. Og dernæst give dig modet til at gå herfra uden dem. Fri til at sætte grænser og stå ved dig selv. Leve, uden at holde igen.

Det vil få dit selvværd til at vokse, selvkritikken til at krympe, og du kan leve det liv, du ønsker dig. Et liv med masser af mening.