Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP
Skammer du dig? Den skjulte følelse, som styrer dit liv
Skam er frygten for ikke at være værd at elske. Mange gemmer sig, går til angreb eller gør alt for at please, når følelsen bliver vakt. Men det er noget helt andet, der skal til for at opløse ubehaget.
Vi kender allesammen følelsen af skam. Blussende kinder, en knude i maven og en dyb længsel efter at jorden åbner sig og sluger dig med en ordentlig bøvs. Eller at de andre ville lade dig være. Bare i fem minutter. Puh ha … At skamme sig er dybt pinefuldt og møgubehageligt.
Skam kan være sundt – og usundt
Den sunde skam hjælper os til at navigere i komplekse sociale sammenhænge. Den viser os, at vi er gået over grænsen – og har det med at klinge af, når vi har repareret relationen og måske sagt undskyld.
Men nogle gange kan følelsen af skam klistre sig fast og blive svær at forlade igen. Den kan lede til en pinefuld følelse af forkerthed og skabe en dyb, indre frygt for, om du mon er god nok og værd at elske – og så bliver den usund.
Den usunde skam, behagesygen, er en potent indre tilstand. Som benzin får den dig til at løbe rigtig langt, og du vil sandsynligvis få udrettet en masse undervejs. Men ubehaget forsvinder ikke, selvom du løber hurtigt.
Jeg genkender følelsen i mange af de kvinder, mænd og par, jeg møder i min praksis, som har svært ved at leve deres liv med lethed og glæde. Måske forstår de ikke helt, hvorfor de trækker sig fra samværet med deres nærmeste. Måske er de overoptagede af at gøre andre mennesker tilpas. Andre føler sig punkterede og små eller bliver opfarende og irriterede.
Når vi sammen undersøger det nærmere, er det ofte en følelse af utilstrækkelighed, der styrer dem. En følelse af hverken at være god nok eller at gøre det godt nok, uanset hvor meget de knokler.
Stå ved alle sider af dig selv
Terapi handler i bund og grund om at blive mere dig selv og stå ved den, du er – også de dele af dig, som du har det svært med. For kun ved at være ærlige og vise os – over for os selv og dem, vi er tæt på – kan vi indgå i oprigtige, kærlige relationer med andre mennesker. Her behøver vi ikke at skjule sider af os selv, men kan være hele mennesker, som føler os værdige til kærlighed og samhørighed.
Hvis du gemmer dig og fokuserer overdrevent på, hvad andre synes, får skammen lov at styre. Og det holder dig fra at folde dig ud og være ærlig sammen med andre mennesker.
Terapi kan hjælpe dig med at finde modet til at række ud og få kontakt. Med at vise din sårbarhed og være ærlig – også når du skammer dig. Og det er det bedste middel mod skam, for skam vokser i mørke, ensomhed og hemmelighed. Den tåler ikke dagens lys.
Jeg vil gerne følges med dig, når du udforsker skammens landskab, så du finder ud af, at du er god nok, præcis som du er.
Kh Tue