Tramper din partner dine blomster flade?

Tue Kjær | Psykoterapeut MPF | Reg. Psykoterapeut FaDP

Det er frustrerende for begge parter, hvis den ene i et parforhold undlader at sige fra. Hent støtte til at stå ved dig selv, og byg en kærlig bro til din partner.

No man is an island. Men det kan nemt komme til at føles ensomt i et parforhold, hvor den ene part ikke sætter grænser og siger fra. Som om I hver især bebor en øde ø og har rigtig svært ved at nå hinanden.

Din partner er måske rigtig god til at sige fra, mens du selv holder dig tilbage. Umiddelbart kan det virke hensynsfuldt, når du lader være med at sige noget – for så undgår I jo alt for mange konflikter. Men problemet er, at du bliver utydelig for din partner, når du ikke siger fra. På den måde kan din partner gå i land på din ø og trampe alle blomsterne flade uden overhovedet at være klar over det – eller gøre det med vilje for at få dig til at reagere og blive synlig.

Du sidder sandsynligvis ofte tilbage med følelsen af ikke at være blevet respekteret, men du tier af frygt for konsekvensen. Måske er du nervøs for konflikten eller i tvivl om, om det er dig, der er forkert på den og alt for nærtagende.

Grænser er konstruktive for et parforhold

For parforholdets skyld er det nødvendigt at lære at tale tydeligt og sige fra. Når du undlader at markere din grænse, skaber det uro i din partner. Det skader intimiteten og går ud over kontakten i relationen. For det, der nager, forsvinder ikke, blot fordi du ikke siger det højt. Tværtimod hober det sig ofte op og tapper dig for energi og lysten til samvær. Eller også bliver det til en sårende irritation, som er svær at forstå for din partner.

Læs også:  Sæt grænser, og stå fast – også når det føles farligt

Hvis du har svært ved at sætte grænser og stå ved, hvad der er vigtigt for dig, har du sikkert rigtig mange gange sagt til dig selv, at NU vil du begynde at sige fra. Men det er ikke let.

Mennesker, der undlader at sige fra, har på en måde opgivet noget af sig selv. Det er frygtelig smertefuldt at opgive sig selv, så det gør man kun, hvis der er en rigtig god grund. Måske har der ikke været plads til dig tidligt i livet? Måske har du oplevet store og skræmmende konflikter eller megen uforudsigelighed? Måske har dit selvværd lidt et knæk?

Tydelighed binder dig og din partner tættere sammen

Terapien hjælper dig med at holde fast i dine opfattelser og tro på dig selv. Den lærer dig, at du godt må have det, som du har det uden at blive forladt eller miste. Og når vi sammen undersøger dit liv, bliver du bedre til at mærke dine grænser – både i forhold til hvad du godt kan lide, og hvad du ikke kan lide.

Når du på den måde bliver tydelig for dig selv, bliver du også mere tydelig over for andre. Du får lettere ved at sige fra og til. Det er ikke længere så svært at være i en konflikt eller rumme andres vrede og sorg. Det styrker dit selvværd.

Når du ved, hvad du vil, og at det er ok, at du har det sådan, bliver det nemmere at udtrykke dine behov og lyster – og få dem tilfredsstillet. Din tydelighed bliver den bro, din partner og du kan mødes på i en kærlig og ligeværdig relation. En relation, hvor I begge må have det, som I har det – og hvor I kan få mere af det, I hver især gerne vil have.

Læs også:  Sæt grænser, og stå fast – også når det føles farligt

Kh Tue